morfologia u niemowląt wyniki normy

operacjaITALIA

Temat: morfologia u niemowlaka
dorosłych, wiec nie wiem czy wyniki sa ok czy nie. Corka miala niedokristosc wrodzona a ta morfologia jest kontrolna. Pozdrawiam i z gory dziekuje Zullka
Źródło: topranking.pl/1849/morfologia,u,niemowlaka.php



Temat: brak apetytu u 5,5 mies.chłopczyka,mało przybiera
... z zaleceniem pediatry Ferrum Lek 2x 2,5 ml.Obecnie od prawie m-ca nie dostaje już żelaza,wyniki morfologii są w normie.Mam następujące pytania: 1)Dlaczego nagle niemowlę może zacząć odmawiać picia mleczka,które do tej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,25264943,25264943,brak_apetytu_u_5_5_mies_chlopczyka_malo_przybiera.html


Temat: Pani doktor bardzo proszę o pomoc - anemia
Witam, Myslę,ze trzeba zachowac spokój - wcale nie jest tak źle. 2 miesiac zycia to czas kiedy u niemowlat fizjologicznie rozwija sie niedokrwistość. Wyniki synka tylko w niewielkim stopniu odstaja od normy dla wieku. Niedokrwistośc moze mieć zwiazek z infekcjami - zwieksza podatnośc malucha na zakażenie. Racjonalna jest planowana próba podania preparatow żelaza ( robi sie to po zakonczeniu leczenia infekcji). Tak wiec proponuje zastosowac sie do zalece”n lekarza i ewentualnie skontrolowac morfologie po zakonczeniu terapii zelazem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,76698160,76698160,Pani_doktor_bardzo_prosze_o_pomoc_anemia.html


Temat: karmienie piersią rzeczywiście jest takie dobre?
Pogorszenie sie morfologii u niemowlat karmionych piersia jest w tym wieku normalne, bo wlasnie koncza sie plodowe zapasy zelaza, a dostawy z zewnatrz nie sa az tak duze i szybkie, jak to jest w przypadku niemowlat karmionych sztucznie, bo mieszanki sa wzbogacane m.in. w witaminy i preparaty zelaza. Morfologia Twojego dziecka moze sie miescic w normie dla wieku, tylko pediatra byc moze dramatyzuje i leczy cos, co leczenia nie wymaga. BTW nie napisalas, jakie wyniki wyszly.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,99672690,99672690,karmienie_piersia_rzeczywiscie_jest_takie_dobre_.html


Temat: jak podajecie żelazo?
my zelaza nie podajemy.Wtym tyg. odebralismy wyniki morfologii- zelazo i erytrocyty ok, ale hemoglobina ponizej normy. Lekarz zalecil pic biovital "zelazo", ale przegladajac str. bayera nie znalazlam biovitalu w plynie dla niemowlat. Moze macie jakis preparat wit. godny polecenia (w plynie rzecz jasna)???????? Moja lalka w dzien malo spi, ale noce przesypia cale tj. od ok.22 z minutami do 7 rano.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,39984,70640937,70640937,jak_podajecie_zelazo_.html


Temat: podawanie żelaza
miał po nim straszne kolki. Przestałam podawać i poszperałam w necie - znalazłam normy dla niemowlaków. Okazało się, że wyniki ma w normie, w pobliżu dolnej granicy, ale w normie. Tylko...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19760,37630427,37630427,podawanie_zelaza.html


Temat: anemia?prosze o odpowiedz
... mirs. i powtornie wykonalam morfologie rbc 4.34.hgb.11.7hct35.0 dw11.2oto wyniki przy ktorych w laboratorium zaznaczyli ze jest zle.pani doktor czy mam sie niepokoic czy normy dla doroslych a niemowlakow sa inne.?co tym razem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,565,24663983,24663983,anemia_prosze_o_odpowiedz.html


Temat: Śpię jak naćpana...
Śpię jak naćpana... Witajcie, proszę o radę, bo już mnie to męczy. Od ok miesiąca zasypiam jak niemowlę (w sumie zawsze tak miałam) ale problem pojawia się jak muszę wstać. Czuję ... kładę się w dzień jest to samo, nie mogę się dobudzić. Dodam, że nie mam cukrzycy, nie jestem w ciąży, pełne wyniki morfologii sprzed 2 miesięcy w normie - lekarz powiedział,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,96807823,96807823,Spie_jak_nacpana_.html


Temat: Co jedza Wasze 10 m-czniaki z azs?
W ciągu dnia wypija pół litra wody i do łapki dostaje ćwiartkę jabłka lub gruszki, kilka chrupków kukurydzianych lub kawałek wafelka ryżowego Dużo?, chyba nie... Robiłam ostatnio pełną morfologię, wyniki może nie rewelacyjne ale mieszczą się w normie. Lekarz rozwój dziecka zarówno fizyczny, intelektualny jak i emocjonalny ocenia jako właściwe dla wieku, waga i wzrost 50 centyl Czyli nie ma powodu do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,26014152,26014152,Co_jedza_Wasze_10_m_czniaki_z_azs_.html


Temat: Płytki krwi bardzo prosze o odp...!!!!!
przede wszystkim - uspokój się pokaż wyniki lekarzowi i wyjaśnij wszelkie wątpliwości. pamiętaj, ze dzieci / szczególnie niemowlęta/ mają inne normy dla badań - to, co odczytałaś jest normą dla dorosłych. w którejś z gazet było o badaniach krwi - lecę poszukać i coś dopiszę. u nas też morfologia była nie najlepsza i chyba też chodziło o podwyższone płytki. / nie pamiętam - wiem tylko, ze na pewno były nie w normie/ lekarz zapisał wit E i żelazo - powiedział, ze może zaczynać sie anemia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,29320461,29320461,Plytki_krwi_bardzo_prosze_o_odp_.html


Temat: Morfologia u rocznego dziecka
Morfologia u rocznego dziecka Czy ktoś mógłby mnie oświecić co oznaczają poniże wyniki morfologii dla rocznego dziecka. Czy to jest OK, czy nie? Bo podane normy są jak sądzę dla dorosłych, a nie niemowląt. Kontakt z lekarzem będzie możliwy dopiero póznym wieczorem,a ja już się martwię. Podaję niepokojące mnie dane i dzięki z góry za odpowiedz: Leukocyty 4,9 tys./ul (norma 6-17,5) Limfocyty 70% (norma 20-48) Neutrofile 22% (norma 42-80). I rozmaz -manualnie: Limfocyty 66% (norma 25-50) Limfocyty atypowe 2%
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,20346139,20346139,Morfologia_u_rocznego_dziecka.html


Temat: Zbyt dużo płytek krwi - pomocy
podwyzszona ilość płytek krwi ( norma ok.150-400) może świadczyc o infekcji. mama powinna pokazać wyniki lekarzowi.Ten przypuszcam zleci posiew moczu- dziewczynki często mają bakterie w moczu ze względu na swoja anatomię.Ale to nic strasznego. Niemowleta często nie mają morfologii całkowicie w normie.Mojej Natalii morfologia strasznie spadła właśnie po 5 tygodniu jak ją odstawiłam od piersi. na pewno to musi małą obejrzeć lekarz,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,33513907,33513907,Zbyt_duzo_plytek_krwi_pomocy.html


Temat: Morfologia u 4 msc - interpretacja pomocy!!! Prosz
tutaj sąnormy z wyszczególnieniem dla niemowląt:www.laboratorium.swinoujscie.pl/normy jezeli sie martwisz to skontaktuj się z lekarzem przed świętami. dziwna morfologia: nie podajesz wyniku hemoglobiny(10-13,5g/dl),hematokryt(30-37%) i płytki krwi(130-400)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,33758632,33758632,Morfologia_u_4_msc_interpretacja_pomocy_Prosz.html


Temat: Anemia u 4 miesięczniaka !!!
Panikujesz.!!!! Może czas skupić się na czymś przyjemnym a nie na morfologii krwi dziecka, na dodatek zdrowego?!! Parametrów morfologii krwi jest dużo i wida, że nia masz bladego pojęcia, co przedstawiają. ... dietę i zacznie jeść mięsko, Hb wzrośnie sama. Normy, które masz na wyniku nie tycząsię niemowląt w 3-4 m-cu. I nie jest wcale zły ten wynik. A blada skóra? A może...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,53174210,53174210,Anemia_u_4_miesieczniaka_.html


Temat: normy wyników morfologii u niemowląt
normy wyników morfologii u niemowląt witam.moja córka ma 4,5 miesiąca jest przed operacją(rozszczep wargi)dzisiaj odebrałam jej wynik morfologii i prawie wszystko jest podkreślone,nigdzie prawie nie mieści się w normie a pani doktor powiedziała że wyniki są ok.gdzie mogę sprawdzić normy a może jakaś pielęgniareczka mi może pomóc. to pilne zostało nam tylko 4 dni na poprawienie wyników jeśli naprawde są złe.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,610,89359072,89359072,normy_wynikow_morfologii_u_niemowlat.html


Temat: wyniki badań
normy dla niemowląt: HCT 28-42 PLT 140-440 tak więc bardzo szerokie w których Twoje dziecko się mieści jeśli chodzi o % NEUT i LYMPH to tym się w ogóle nie przejmuj, żeby mieć miarodajny wynik trezeba robić morfologię z rozmazem ręcznym tymczasem większość laboratoriów stosuje komputery a przy tak małych krwinkach jakie mają dzieci komputer nie jest w stanie ich dobrze policzyć...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,73260878,73260878,wyniki_badan.html


Temat: Spocone plecki
Zgadza się to były te badania.Może wymienie to jak ja miałam zlecone TSH,pFe,Na,K,Ca,P,fosfotaza alkaiczna,morfologia z rozmazem.Potem było robione dodatkowo Ft3,FT4 ale tych końcowych wyników nie jestem pewna bo maluszek ma wiotkość i moźliwe że były robione do tego.Problem powstaje,przy odczytaniu tych wyników.Normy na wynikach sa podawane dla dorosłych a nie niemowląt.Przy okazji szczepienia pokazałam go pediatrze w przychodni i stwierdził ,że sa prawidłowe.Przyszła do mnie ta Pani dr co zleciła i (długa praktyka kliniczna) okazało sie ze mały ma krzywice przyniosła ona inne normy tymi co sie posługuja lekarze w szpitalch same widzicie osoba która przyjmuje jako pediatra nie zna podstawowych norm dla niemowlat w badaniach.Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,79181648,79181648,Spocone_plecki.html


Temat: wysoki poziom żelaza i anemia
nie napisalas w jakich jednostkach jest ta hemoglobina.... ale nie wygląda to źle - normy dla niemowląt są inne - poza tym dochodzi jeszcze kwestia bardzo dynamicznego wzrostu i lekka anemia może byc zjawiskiem fizjologicznym; poza tym trudno oceniac tylko jeden parametr - nalezy spojrzec calościowo na wynik morfologii; przyczyną anemi bywa infekcja w organizmie - wowczas podwyzszone sa leukocyty; a mocz badałaś?; proces wysycania komorek żelazem jest dość długotwały - wyniki morfologii poprawiaja sie dopiero po jakims czasie (2-3 miesiące) od podania żelaza; więc w pzrypadku Twojego dziecka jeszcze za wcześnie na efekty kuracji.... tu masz tabelę norm dla niemowląt: www.zdrowedziecinstwo.pl/946feeb800706b4b841ce76d5ee6b058/aid/ca6cb971944 f6ff55a621a715de615f7
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,56754720,56754720,wysoki_poziom_zelaza_i_anemia.html


Temat: Poradźcie mamusie!
Poradźcie mamusie! Uspokójcie mnie Koleżenki! Mam 5-miesięcznego synka. Wczoraj odebraliśmy wyniki morfologii krwi. Wydaje mi się, że mój skarb ma za mało leukocytów (4,9). Porównuję te wyniki z normami dla niemowląt, ale co źródło to inna norma. Jedni podają, że 5,0 to jeszcze ok., inni, że 8,0 a jeszcze inni, że 10,0. No i przeraża mnie to, bo niski poziom leukocytow grozi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,16468661,16468661,Poradzcie_mamusie_.html


Temat: anemia u niemowlaka-moze ktos tez ma ten problem
Witam, Z interpretracją norm morfologii dla niemowląt nalezy być ostroznym: w tym sensie, że nie interpretowac każdego odchylenia od normy jako sygnał że dzieje się coś bardzo złego. W ciagu ostatnich 2 miesięcy miałam niestety duże przejścia: synkowi przypadkiem wykryto niski poziom płytek krwi, bylismy w szpitalu, przeszlismy gehennę podejrzenia o białaczke, pobierania szpiku do badania.Na szczęscie wyniki były pomyslne, okazał się, ze powodem złej morfologii bylo zapalenie płuc (notabene bezobjawowoe, wykryte dopiero na rentgenie). wyniki wróciły do normy i teraz po miesiącu - znów fatalnie niski poziom płytek krwi (70 tys. wobec oficjalnej normy minimum 150). Przedwczoraj byliśmy na konsultacji u pani hematolog, która zrobiła nam długi wykład o działaniu organizmu małego człowieczka (m.in. o tym jak zafałszowane obniżone wyniki daje pobieranie krwi z palca, jak wpływają rózne infekcje, a nawet dieta na parametry krwi). Reasumując - w niskich wynikach płytek synka (które mnie - po odszukaniu norm w internecie przyprawiły prawie o zawał)nie widzi nic groźnego. Oczywiście zwróciła nam uwagę co powinnismy obserwować i co powinno nas zaalarmować naprawde. Przestrzegam zatem przed wpatrywaniem sie w normy, które moga nas wprawić w spory strach, a które nie musza oznaczać nic groźnego. A swoją drogą morfologię kontrolować warto. Pozdrawiam, Joanna
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,24664758,24664758,anemia_u_niemowlaka_moze_ktos_tez_ma_ten_problem.html


Temat: Pani Doktor, bardzo proszę o radę.
coraz gorzej jeść, tj. połowę racji tego co zazwyczaj, po miesiącu zrobiłam jej ponowne badania krwi <również z palca> i HGB jest bez zmian, czyli 10,4g/dL <natomiast pozostałe wyniki mają niższe ... mam robić, zgadzam się z tym że żelazo oprócz poprawy apetytu, i morfologii, ma również ujemne skutki, ale czy kolejny miesiąc coś wniesie do sprawy. Jak pisałam ona ma obecnie 5,5 ... Moja morfologia w czasie ciąży była słaba, nie miałam stwierdzonej anemii ale wyniki na pograniczu normy. Dziękuję za odpowiedz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,37746639,37746639,Pani_Doktor_bardzo_prosze_o_rade_.html


Temat: Pani Doktor, bardzo proszę o radę.
tego co zazwyczaj, po miesiącu zrobiłam jej ponowne badania krwi <również z palca> i HGB jest bez zmian, czyli 10,4g/dL <natomiast pozostałe wyniki mają niższe wartości>. W związku z tym, że ... że żelazo oprócz poprawy apetytu, i morfologii, ma również ujemne skutki, ale czy kolejny miesiąc coś wniesie do sprawy. Jak pisałam ona ma obecnie 5,5 m-ca, pierwsze badania, z których już ... żelazo jest bardzo trudna, i co z tym ph które wyszło w moczu. Dodam że córka od 2 tyg. karmiona jest tylko mieszanką sztuczną <bebilon2> Moja morfologia w czasie ciąży była słaba, nie miałam stwierdzonej anemii ale wyniki na pograniczu normy. Dziękuję za odpowiedz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,37746639,37746639,Pani_Doktor_bardzo_prosze_o_rade_.html


Temat: bezdechy
Dzień dobry. Ma zasinienia wokół ust i oczu. ogólnie robi się jakaś woskowa, porcelanowa. I bezwładna jak lalka. Dopiero po przywróceniu oddechu trzyma np. rączki tak jak to niemowlę robi. W szpitalu bezdech się nie zdarzył. Miała robioną morfologię: WBC:9,51x10(3), RBC:3,91x10(6); HGB:12,2g/dl; HCT:34,2%; MCV:87,35fL, MCH:31,2pg; MCHC:35,7g/dl; PLT-588tyś.;NEUT:13%; LYMPH:77%; MONO:4%; EO:5%; Pałeczkowate:1% CRP:3mg/l, Glukoza:86mg/dl, Ca:11,8mg/dl, Mg:2,2mg/dl, Jonogram: Na-142, K-5,3, Cl-106mEq/l Mocz cw:1005, pH-5,5, ... Zapis w granicach normy dla wieku. EKG: Normogram. Rytm zatokowy ok.180/min. USG przezciemiączkowe: Struktury mózgowia położone pośrodkowo. Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony. Sploty naczyniówki jednorodnej echogeniczności i prawidłowej wielkości. Komora II i IV prawidłowe. Zawartość tylnego dołu czaszki prawidłowe echogenicznie. Przestrzeń podtwardówkowa nieposzerzona szer. na sklepistości 0,3mm. WN: Obraz prawidłowy. Wyniki szpitalne były robione 12.06 po ataku 11.06 (dwa bezdechy). Ostatnie bezdechy (4...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,81290680,81290680,bezdechy.html


Temat: kto ma NORMY w morfologii-HELP
kto ma NORMY w morfologii-HELP witam,dostalam wyniki badania morfologii krwi ale niestety bez widełek czyli norm i nie moge zobaczyc czy wszystko jet ok.Moze ktos ma lub zna stronke z takimi normami takze dla niemowląt??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,23883200,23883200,kto_ma_NORMY_w_morfologii_HELP.html


Temat: Urosepsa u niemowląt.
Urosepsa u niemowląt. Witam wszystkich! Starałam sie znaleźć odpowiedź na moje pytania na forum, ale chyba jestem za bardzo zdenerwowana, żeby cokolwiek zrozumieć...Jeśli ktoś mógłby odpowiedziec na moje pytanie, bylabym bardzo ... Claforan, Netromycin, Dexaven, Lacidofil. dzisiaj zrobiłam badanie moczu, pobrałam do woreczka. wyniki: LEU +- Ca 15 Leu/uL; Krwinki białe 2-5-7 +poj.zlepy czegoś...nie mogę rozczytać...bakterie poj, reszta w normie. Dostałyśmy Ospamox. Strasznie ... Posiew? Morfologię? Pani doktor powiedziała mi, że to znowu zapalenie pęcherza. Dodam, że przed pójściem do szpitala Weronika miała przez 12 godz gorączkę powyzej 38,5 do 39,1. trafiłysmy do szpitala tak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,57096772,57096772,Urosepsa_u_niemowlat_.html


Temat: Ciężaróweczki z B-B i okolic
Anemia Niestety moja corcia ma anemia...a wczoraj przezylam horror, tak mnie nastraszyla pediatra. Z powodu bardzo silnej zoltaczki Zosia miala zalecona kontrolna morfologie po miesiacu, troszke z tym zwlekalam i dopiero w tym tyg zrobilam do badanie, wyniki przyszly prosto do przychodni do naszej lekarki. Spaceruje z Zosia po parku a tu nagle telefon ze mam natychmiast zglosic z Zosia do lekarza, ze Zosia ma silna anemia i fatalne wyniki, ze prawdopodobnie bedzie potrzebna transfuzja i konieczny szpital. Myslalam, ze tam zemdleje. Od razu pedem do lekarza, pani doktor zdziwila sie widzac zdrowego, silnego, usmiechnietego i rozowego dzidziusia (takie wlasnie jest moje dziecko) powtorzyla badania - wyniki troszke lepsze, ale dalej duzo ponizej norm, znow straszenie transfuzja, tlumaczanie, ze 6 tyg niemowle nie ma ... koszmar. Po powrocie do domu zadzwonilam do tej poradni i dzis rano bylismy w Bielsku - przemila pani doktor pogodnym glosem wytlumaczyla nam, ze taki spadek morfologii po tak silnej zoltaczce ... Przeciez mogla po prostu powiedziec, ze wyniki nie sa najlepsze i musimy sie skonsultowac ze specjalista. Zaoszczedzila bym nam stresu. Dodatkowo powiedziano mi, ze wyniki z palca nie sa tak wiarygodne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,19246365,19246365,Ciezaroweczki_z_B_B_i_okolic.html


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © operacjaITALIA