Morfologia rozmaz krwi normy

operacjaITALIA

Temat: RDW a anizocytoza
dziś odebrałąm wyniki krwi Smerfetki izastanawiam się czy laboratorium nie popełniło błędu... W morfologii wynik RDW-CV jest w normie, tymczasem w rozmazie ręcznym dopisano: "znaczna anizocytoza erytrocytów". Szukałam w internecie i zawsze napotykałam informację, że anizcytoza jest wtedy gdy jest przekroczona norma RDW.... Czy ktoś z Was umie mi to wyjaśnić? Inne istotne wyniki poza normą: HCT 33,3; RBC 3,18 HGB 11,0...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=4998



Temat: KWAZIMIERZ W DOMU!!! W końcu rodzinne Święta pięknego jęzora!
... krwi nawet nie poczuł-wyniki morfologi z rozmazem-w normie!!!!!!! Wewnętrzna narośl si.ę nie powiększa,nie ma stanu zapalnego-wet.zadecydował że na razie tego nie ruszać.Zalecił żeby nadal podawać Megavit i Dermocan-Omega3 i Omega6-zakupiliśmy. Dziękujemy...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=32634


Temat: "Śląski duet" mix spaniela, mix jamnika, ON-ka, dachowiec, pers, niufek i benka !
Mocznik na szczęście jest podniesiony niedużo, ale inne wyniki krwi są średnie... Chyba nie bardzo nadaje się na zabieg w tej chwili... A co mówi wet o tych wynikach? Zalecił jakieś leczenie? Maciaszku inne wyniki sa w normie, a przynajmniej ASPAT(minmalnie podwyższony), ALAT, kreatynina itp., tylko mocznik odchodzi od normy. Na morfologi i rozmazie się nie znam. Nadaje się w chwili obecnej...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=117618


Temat: Ursus .........
URSUS byl leczony przez ostatnie 2 miesiace na zapalenie czegos tam:angryy: nikt nie postawil wlasciwej diagnozy najciekawsze jest to ze morfologia jest w normie,byly lekko obnizone plytki a z objawow chorobowych powiekszone wezly chlonne,ktore po podawaniu antybiotykow chowaly sie. W ostatnim okresie doszlo do wynicowania odbytu,ale i to po kilku dniach doszlo do normy w miedzy czasie we Wroclawiu byl robiony rozmaz krwi tam tez nie bylo odpowiedzi co mu jest. Koniec tej zabawy byl taki ze musial ktos umrzec padlo na weterynarza:multi: kiedy ze strachu odmowil dalszego leczenia wiedzial co go czeka...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=126668


Temat: Prośba o interpretację wyników - morfologia i rozmaz.
Witam Niedawno udałem się do lekarza ponieważ powiększył mi się węzeł chłonny na szyi. Lekarz stwierdził, że to najpewniej z powodu niewyleczonego zęba ale zlecił też badania krwi. Wyniki są w normie z wyjątkiem kilku parametrów. Morfologia: Płytki krwi - 60 tys/ul Rozmaz: Segmentowane - 20 % Limfocyty - 72 % Monocyty - 2 % Bardzo bym prosił o interpretację tych wyników....
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=924


Temat: Interpretacja wyników badania krwi i moczu
leukocyty nieliczne azotyny pozytywny białko neg cukier neg ciała ketonowe neg urobilinogen 0,2 mg/dl bilirubina neg erytrocyty bardzo liczne barwa żółta przejrzystość mętny osad: nabłonki płaskie pojedyńcze leukocyty 11-18 norma 1-5 wpw skupiska leukocytów liczne erytrocyty pokrywają pole widzenia norma 0-3 wpw bakterie nieliczne śluz skąpy A z krwi: morfologia z rozmazem - wszystkie wskaźniki w normie Ob po 1 godz 13 norma <12 Ob po 2 godz 36 Sód 148,2 mEg/l norma 135-148 Potas 4,5 mEg/l norma 3,5-5,5 Kreatynina(surowica) 0,93 mg/dl norma 0,6-0,9 Mocznik 27,2 mg/dl norma 15-45
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=257


Temat: Prośba-interpretacja wyników
mam 23 i w tym tygodniu robiłam sobie morfologię głównie ze względu na hormony tarczycowe, jednak je mam w normie, martwi mnie natomiast rozmaz krwi. WBC- 5,94 (NORMA 4,3-10,0) NEUT- 1,16...
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=605


Temat: Skaza białkowa i co tu podawać jeść zamiast nabiału?!?!
Odebrałam wyniki Piotrusia, wszystko w normie, tylko odręcznie dodatkowo napisali, że występuje agregacja płytek krwi (Izulka czekam na konsultację)... Sama, póki co, wyczytałam, że agregacja to jest sklejanie się płytek krwi, może występować w przypadku miażdżycy (co raczej wykluczam) i przy chorobach atopowych. Czyli jak rozumiem, już w morfologii i rozmazie wyszło, że Juniorek ma alergię... Wyniki IgE w poniedziałek... Humor mam...
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=313


Temat: pytanie o agregację płytek a alergię
pytanie o agregację płytek a alergię   Odebrałam wyniki Synka, wszystko w normie, tylko odręcznie dodatkowo napisali, że występuje agregacja płytek krwi. Sama, póki co, wyczytałam, że agregacja to jest sklejanie się płytek krwi, może występować w przypadku miażdżycy (co raczej wykluczam) i przy chorobach atopowych. Czyli jak rozumiem, już w morfologii i rozmazie wyszło, że Dziecko ma alergię? Pediatra stwierdziła u Niego...
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=2127


Temat: Marcówki 2009
Cytat: Napisał katakus a czemu robicie badania... wskazania czy profilaktyka? Zleciła nam pediatra na wizycie patronażowej-morfologia, rozmaz, poziom bilirubiny. Niestety morfologia nie wyszła:( przyczyna niewykonania-skrzep:( Bilirubina wyszła 5,08 mg/dl, niby norma jest 0,17-1,50, ale nie wiem czy to normy dla zdrowych dzieci czy dla 3 tyg. noworodka, czy któraś z was się orientuje w tym temacie? A i rada dla przyszłych i obecnych mamuś: przed pobraniem należy dobrze napoić dziecko o czym nie wiedziałam:( Chociaż lepiej żeby nie było potrzeby pobierania krwi:Stres:
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=176942


Temat: Borelioza
Zaczyna się od zestawu badań - morfologia z rozmazem, TSH, żelazo, ferrytyna, cukier (najlepiej razem z krzywą cukrową), jonogram, magnez i wapń we krwi (chociaż niedobór magnezu rzadko kiedy wychodzi w takim badaniu), badanie ogólne moczu, próby wątrobowe, bilirubina, albuminy, oczywiście stężenie B12 we krwi, po odstawieniu leków przeciwalergicznych - IgE całkowite (jeden z dokładniejszych wskaźników alergii), kreatyna i mocznik we krwi, ... morfologie, badanie ogolne + posiew moczu i : żelazo 67,6 ( norma 50-170) wapń całkowity 2,48 ( norma 2,02 -2,60) magnez 0,99 ( norma 0,77 - 1,03) ale ciagle od kilku...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=766


Temat: Barf
1.9(do3,42) AspAT 16,0(1-37) AlAT 45,6(3-50) FA 86(20-155) Bialko calk.62,3(55-70) diastaza 635,9(388-1800) MORFOLOGIA+ROZMAZ: Leuko 13,4 Hb191 E 6.93 Ht 48.9 MCV 71 MCH 27,6 MCHC391 paleczki-1% segm 52 eo 13!!!!!!!!!!!norma 0-4 mono...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=6908


Temat: Golden Madox
MORFOLOGIA DŁUGA WBC - 11,4 G/I RBC - 6,67 T/I HGB - 15,4 g/dl HCT - 47,9 % MCV - 72 fl MCH - 23,1 pq MCHC - 32,2 g/dl PLT - 225 ROZMAZ KRWI Pałki - 1 % Podzielone - 45 % Limfocyty -52 % Monocyty - 1 % Eozynofile - 1 % Mocznik - 19,8 mg/dl (jeszcze nigdy nie miał tak ładnego) Kreatynina - 1.04 mg/dl GPT - 23,4 U/L GOT - 28,2 U/L Lekarz zalecił coś na zbicie stanu zapalnego http://www.krakvet.pl/forum/images/s...n_rolleyes.gif Nie chcę się wymądrzać ale sprawdzałam normę wynikow dla psow i wg mnie wszystkie są w normie. Owszem - białe krwinki troche podwyższone ale czy to powod by od razu "ładować" w niego antybiotyk? Dostaliśmy coś podskornie a po 3...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=29009


Temat: Bokser Max z krakowskiego schronu!
wystarczą preparaty na osłone watroby). Nawet trzustka po miesiącu leczenia zregenerowała sie na tyle, że wynik amylazy juz mieści sie w normie. Nadal jednak traci na wadze mimo ogromnego apetytu. I ... nie nieprawidłowośc . (Maks miał robione :morfologie z rozmazem, biochemie , mocz, kał na pasozyty ogólene, kał na lamblie, wymaz bakteriologiczny z jelita, USG jamy brzusznej i ......... nic . Tylko teraz te hormony są bardzo poniżej normy. Nadal bierze jeszcze "leki trzustkowe" (kreon 1000) a przy następnym badaniu krwi oprócz amylazy , będzie miał jeszcze badany poziom lipazy , by miec...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=31697


Temat: Prośba o odczytanie wyników badania krwi
Pozwoliłam sobie skopiować, żeby mi było łatwiej interpretować:) Napisałaś: Granulocyty 71.9 (norma 45-70) Limfocyty 18.4 (norma 20-45) Monocyty 8.8 (norma 3-8) Granulocyty kwasochlonne 0.8 (norma 1-5) Do tego momentu nie martwiłabym się bardzo. Mam nadzieję, że jeszcze zrobili Ci rozmaz, czyli tzw. morfologię z rozmazem. Ważne, żeby ktoś obejrzał krwinki. Podwyższone granulocyty to ogólnie zakażenie, ale przyczyn jest tak wiele, że możesz mieć nawet przez przeziębienie je wyższe. Kwasochłonnymi się nie martw (bo to raczej tylko znak, że nie jest to zakażenie pasożytnicze i że nie chorujesz na alergię). OB 22 (norma 3-15) ... - czynniki osoczowe wzrost ilości substancji takich jak: fibrynogen, globuliny obniżenie ilości subst. takich jak: albuminy, lecyctyny, nukleoproteiny, wzrost stężenia cholesterolu we krwi (źródło: Kieciowa:) Pozostale odczyty mieszcza sie w granicach podanych na wyniku badania. Poza tym MPV 11.6 MPV to średnia objętość płytki krwi (norma: 7,4 - 10,4 fl) PCT 0.31, PDW 14.5 - dokładnie Ci nie powiem, co to za oznaczenia, ale wiem, że też dotyczą płytek pct - to chyba stęzenie płytek pdw - to zapewne rozpiętość rozkładu objętości płytek W tych wynikach to nie wiem czy jest w normie...
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=539


Temat: Prośba-interpretacja wyników
Dla Ciebie interpretacja: 1. Nie możesz się martwić na zapas, to jest zbędne. Zawsze należy powtórzyć wyniki, należy też wyniki połączyć z objawami. Dane: 23 lata morfologia ze względu na hormony tarczycowe - te w NORMIE rozmaz krwi: WBC- 5,94 (NORMA 4,3-10,0) JEST OK NEUT- 1,16 (1,9-7,5) należy to połączyć z tym odsetkiem procentowym NEUT%- 19.6 (50,0-70,0) i tu mi się coś nie zgadza w tym wyniku, czy te dwa wyniki są oby na pewno wyliczane z rozmazu???, czy jeden wynik nie jest przypadkiem z automatu, a np. niżej wyniki z rozmazu??? To ważne, bardziej istotne są te z rozmazu (najczęściej podane w procentach) LYM- 4,02 (0,9-4,5) jest ok MONO- 0,21 (0,1-1,0) jeśli to rozmaz, to ten wynik ponad normę może być zawyżony ze ... tych atypowych limfocytów jest. Ewidentnie są pewnego rodzaju nieścisłości w Twoim badaniu, ale nie koniecznie musisz myśleć o jakieś chorobie krwi. Nie martw się jeszcze do momentu wizyty u lekarza. Niestety nie oglądałam Twojego rozmazu, ale wiem jak dużo zależy od osoby oglądającej rozmaz. Odpowiedz mi proszę - czy te wszystkie wyniki są z rozmazu, czy część jest z automatu? Pozdrawiam, rifarma...
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=605


Temat: KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?
U nas tez nie za dobrze. Wyniki badań krwi : Białko całkowite -61 mg/L(poprawiło się bardzo) , sod, potas, chlorki ok. Kreatynina-1,2 Mocznik 16 mmol/L = 96mg/dl :placz: (dwa tyg temu było 42mg/dl-co jest grane?????) Morfologia-leukocyty 19 a norma jest do 15, Rozmaz krwi: % leukocyty, monocyty i granulocyty ok. ale ilościowo: granulocyty 2 x przekroczone :placz: We Wrocławiu powiedzieli nam, ze ... tyg mam powtórzyć badania moczu, krwi na mocznik i rozmazu (mam wykonać w ludzkim lab)Jeśli wyniki się poprawią to będzie świadczyło to o tym ,że były to problemy z żołądkiem, a...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=2009


Temat: Morfologia krwi obwodowej
Morfologia krwi obwodowej: WBC - krwinki białe,leukocyty - norma:4,8-10,8 x 109/l (K,M) RBC - krwinki czerwone,erytrocyty - norma:4,2-5,4 x 1012/l (K),4,7-6,1 x 109/l (M) HGB - hemoglobina - norma:12-16 g/dl (K),14-18 g/dl (M) HCT - hematokryt - norma:37-47% (K),40-54% (M) MCV - średnia objętość krwinki czerwonej - norma:80-96 fl (K,M) MCH - średnia masa hemoglobiny w krwince - norma:27-31 pg (K,M) MCHC - średnie stężenie hemoglobiny w krwince - norma:32 - 34 mmol/l (K,M) PLT - płytki krwi,trombocyty - norma:150-450 tys./ul OB - opadanie krwinek w surowicy,opad krwinek - norma:do 12 mm/h (K),do 8 mm/h (M) CRP - białko C-reaktywne - norma:do 5 (K,M) Rozmaz krwi obwodowej: granulocyty obojętnochłonne postacie młode("młode"): - 1 % (0 - 0.1 G/l) postacie pałeczkowate ("pałki"): 3 - 6 ... czerwienica) jest rzadko spotykaną chorobą i może być spowodowana nowotworowym rozrostem krwinek czerwonych. Jej przyczyną bywa również niedotlenienie lub zwiększona produkcja hormonu pobudzającego wytwarzanie krwinek czerwonych we krwi (erytropoetyny). Częściej mamy jednak do czynienia z niedokrwistością. Może być ona wywołana utratą krwi, niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego (tzw. niedokrwistość megaloblastyczna). Do niedokrwistości dochodzi też w przypadku oddziaływania różnorodnych czynników powodujących rozpad ... nieswoiste (nie jest typowe dla jakiegoś określonego schorzenia). Chorobami powodującymi przekroczenie norm mogą być: stany zapalne (infekcyjne i nieinfekcyjne), nowotwory, choroby rozrostowe krwi (np. białaczki), choroby autoimmunologiczne i inne. •Hemoglobina (HGB) ... zaobserwować po utracie krwi lub po leczeniu witaminą B12 lub/i kwasem foliowym. •Płytki krwi (PLT) - z nadpłytkowością (trombocytozą) mamy do czynienia w przypadku różnych przewlekłych stanów zapalnych, po wysiłku fizycznym, ... jelit, niedoczynności tarczycy, chorobie Hodgkina. Wynik poniżej normy może się pojawić w ostrych infekcjach, ostrej gorączce reumatycznej, nadczynności tarczycy, ostrym zapaleniu płuc, stresie. •Eozynocyty (EOS) - zwiększenie ich wartości wywołują choroby...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=3175


Temat: Wyniki badań-proszę o analizę.
usg jajników i macicy i nic nie wykazało.Postanowiłam więc zrobić ponownie badania krwi z markerem i próby wątrobowe. Morfologia krwi: Leukocyty 7,1 norma: 3,8-10 flaga- Erytrocyty 5,2 3,7-5,1 h(high) Hemoglobina9,7 12,0-16,0 l(low) Hematokryt 34 37-47 l MCV 65 80-99 l MCH 19 27-35 l MCHC 28,7 32-37,0 l Płytki krwi 305 140-440 - RDW-CV 16,6 11,6-14,8 h PDW * 9,0-17,0 - MPV ... Bilirubina całkowita 7,56 min-,max 21 Fosfataza zasadowa 74 norma: 30-120 GGTP 9 min-,max 38 Amylaza w surowicy 24 norma:22-80 CRP,półilościowo: CRP 0,10 norma: 0,00-5,00 Wirus zapalenia wątroby typ C: Przeciwciała anty-HCV wynik:ujemny CA-125 7,51 norma:0,00-21,00 W końcu poszłam normalnie do lekarza rodzinnego z tymi wynikami.Nadal mam problemy z wypróżnianiem się głownie są to zaparcia (co jakiś czas występują biegunki).Stan ten utrzymuje się ... wynik 3 razy dodtani zakres wart ref ujemny! (baaaaardzo się tym martwię ) Lamblie w kale(ELISA) wynik : ujemny zakres wart ref: ujemny Markery: CEA: wynik: 0,67 norma: 0-5 Ca 19,9 wynik: 5,13 norma : 0-37 Rentgen płuc:Pola płucne i sylwetka sercowo-naczyniowa bez zmian rtg. Byłam też u nefrologa , oto jego diagnoza: Nie stwierdzam żadnej choroby nefrologicznej.anemia z niedoboru żelaza do wyjaś.nienia . Pełna diagnostyka przewodu pokarmowego i gospodarki żelaza,ew.hemoglobiny,ginekolog. Morfologia: Biochemia: mocznik 3,0 mmol/l norma: 2,5-6,1 kreatynina w surowicy 79umol/l norma:54-106 żelazo w surowicy: 2,8 umol/l ? norma:6,6-30,4 sód w surowicy 140mmol/l norma: 137-145 potas w surowicy 4,6 mmol/l norma: 3,6-5,0 Immunochemia: TSH 1,796 ulU/ml norma 0,270-4,700 Morfologia krwi obwodowej: WBC 6,1 tys/ul norma: 4,0-10,0 RBC 5,30 mln/ul norma: ? 4,00-5,20 HGB ... n:?6,1-17,0 MPV 10,60 fl n: 6,80-12,00 P-LCR 32,8 % n: 6,0-43,0 Mikroskopowy rozmaz krwi: [/i]Neutrofile pałeczkowate 1 % norma: 1-5 Neutrofile segmentowane 73% norma:?45-70 Granulocyty kwasochłonne 3 % norma:1-5 Monocyty 3 % norma:2-8 Limfocyty 20% norma: 20-45 Odczyn Biernackiego 5mm/h norma: <12,0 Płytki krwi metodą manualną: Płytki krwi 311,0 tys/ul norma: 140,0-440,0 Retikulocyty 7,0 %o norma:5,0-15,0 mocz-badanie ogólne: barwa: jasnożółty przejrzystość lekko mętny ciężar właściwy 1,005 g/ml norma: 1,005-1,030 leukocyty negatywny azotyny negatywny ph 6,0 norma: 5,0-7,0 krew negatywny białko negatywny glukoza w normie kwas askobinowy negatywny ciała ketonowe negatywny urobilinogen w normie...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=7715


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © operacjaITALIA